Cas

CAS Testi- Bilişsel Değerlendirme Sistemi

CAS (CognitiveAssesmentSystem) Testi, 5 ila 17 yaş aralığında olan çocukları zihinsel olarak değerlendiren zeka ve etenek testidir. CAS Testi, CognitiveAssesmentSystem yani Zihinsel Değerlendirme Sistemi anlamına gelmektedir. İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinin rehberliğinde Türkçe’ye kazandırılmış bir testtir.

CAS, 5-7 ve 8-17 yaş aralığı olacak şekilde iki ayrı form olarak düzenlenmiştir. Bazı alt testler yalnızca 5-7 aralığını kapsarken, bazıları 5-17 aralığının tamamını kapsamaktadır.

CAS Testi Nedir?

CAS Testinin amacı, çocukların bilişsel işlemlerini değerlendirmek ve hangi işlemlerde ne seviyede bulunduklarını belirlemektir. Nörolojik bir değerlendirme olduğundan kaynaklı birtakım bilişsel fonksiyonlarda zorluk çeken çocukların hangi alanlarda zorlandığının tespiti açısından önemli ve güvenilir bilgiler sunar.

CAS Testinin en önemli avantajı ise; kültürel ya da sınıfsal etkenlere bağlı olmaksızın çocuklar ile ilgili değerlendirme yapmasıdır.

Tüm insanlar ve tüm çocuklar birbirinden farklı şekillerde öğrenme kabiliyetlerine sahiptirler. Bu özellik, çocuklar ve gençler için ortak paydada öğrenim alanı olan okullarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Farklı biçimlerde öğrenen çocukların öğrenme aşamaları ve aşamaların süreleri değişkenlik gösterir. Bu durum, öğrenmeyle alakalı problemler yaşayan çocuklarda öne çıkmaktadır. CAS Testi ile öğrenmekte güçlük yaşayan çocuklardaki öğrenmeyi bozucu faktörler tespit edilmektedir. CAS Testi neticesinde çıkan sonuçların ışığında çocukların bilişsel işlevlerdeki zayıf ve güçlü yönleri tespit edilebilmektedir.  Ve tüm doğrultular ile çocuğa doğru bir yönlendirme ve destekleme yapılabilir hale gelir.

CAS Testi, 5-17 yaş aralığındaki çocuk ve ergenlerin zihinsel gelişimlerini ve bilişsel becerilerini değerlendiren bir zeka testidir. Testin, tek başına zekanın ölçümünde yeterli olmadığı fikri pek çok profesör tarafından savunulsa da, günümüzde en güvenilir veri kaynaklarından biridir. Testin uygulama süresi değişkenlik göstermekle beraber ortalama olarak 60 ila 75 dakika arasında tamamlanmaktadır.

CAS, 4 alt testten oluşmaktadır. Her alt testin de üçer adet alt testi bulunmaktadır. Toplamda 12 adet alt testten oluşuyor olması birbirinden farklı alanlarda becerileri ölçtüğünü ve testin kapsamlı bir test olduğunu göstermektedir. Bireylerin; dikkat, eşzamanlı ve ardıl bilişsel işlemler, planlama konularındaki performanslarını değerlendirir. İnsanın bilişsel becerilerinin 4 parçadan oluştuğu varsayılır ve her bir parça farklı bir işlevi yerine getirmektedir.

a.Planlama: Bilişsel kontrolün sağlandığı işlemlerdir. Planlama sayesinde kişi, problemlerin çözümlerini değerlendirebilme ve belirleyebilme becerisine sahip olur. Sorunların çözümü için farklı stratejiler geliştirebilir ve davranışlarını planlayabilir. Bu süreçte dikkat dağıtıcı olan her öğeden uzaklaşır ve amaca yönelik davranışlarda bulunur.

b.Dikkat İşlemleri: Hedeflenen amaca ulaşmak için işlemlerin kullanımı, kendi kontrolünü sağlayabilme, kararlılık ve odaklanabilme bilişsel işlemleridir. Dikkatin istemli ve istemsiz olmak üzere iki yönü mevcuttur. İstemsiz dikkat, refleksler alanını kapsar. İstemli dikkat ise bilinçli bir algılama süreci gerektirmektedir.

c.Eşzamanlı İşlemler: Hafızada birbirinden bağımsız olan öğelerin birbiri ile olan ilişkilerini düzenleyen işlemlerdir. En önemli işlevi; anlama ve algılama yeteneğini oluşturması ve cümleler arası bağlantıları kurabilmeye yardımcı olmasıdır.

d.Ardıl Bilişsel İşlemler: Kişinin, uyaranlar arasında örüntü oluşturabilme becerisini ölçer. Parçalar arasında sıralama yapma, parçalar arasında ilişki oluşturabilme gibi yetenekleri kapsamaktadır. Özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda ardıl bilişsel işlemlerde eksiklikler görülmektedir. Bunun sebebi ise; sıralamaya dayalı hafıza stratejilerinin ve kısa süreli belleğin yetersiz kullanımıdır.

CAS Testi Hangi Durumlarda Kullanılır?

  • Öğrenme Güçlüğü Tespitinde
  • Üstün Zekalıların Tespitinde
  • Dikkat Eksikliği Tespitinde
  • Hiperaktivite Tespitinde
  • Zihinsel Engeli Olan Çocukların Tespitinde
  • Planlama ve Programlama Problemleri Olan Çocukların Tespitinde
  • Travmatik Beyin Hasarı Olan Çocukların Tespitinde
  • Ciddi Duygusal Bozuklukları Olan Çocukların Tespitinde