Denver2

0 ila 6 yaş aralığında bulunan bebek ve çocuklara uygulanan gelişim tarama testidir. Denver 2 Gelişme Tarama Testi, çocuğun yaşına uygun olan becerileri değerlendirmeye ve ölçmeye yarayan bir testtir. Aynı zamanda var olan gelişimsel sorunları tespit etmek amacıyla da kullanılır. Çocuğun becerilerini değerlendirirken, gelişimsel olarak şüpheli sayılabilecek durumları objektif olarak ölçerek risk altında bulunan çocukları izlemek için oldukça önemlidir.

Denver 2 Gelişimsel Tarama Testi Nedir?

Bebeğin ve çocuğun yaşına uygun becerilerini değerlendirmeye yarayan bu test, kuşkulu durumları nesnel ölçüde doğrulamada, belirti göstermeyen gelişim sorunlarını taramada, gelişim yönünden risk altında bulunan bebek ve çocukları (mesela doğuma yakın dönemde sorunlar geçirmiş bebekleri) izlemek için uygulanmaktadır. Denver II testi, bebeğin işlevlerdeki becerilerini yaşıtları ile karşılaştıran zeka testi değil, gelişim tarama testidir. Bebeğin / çocuğun gelecekteki zihinsel ya da uyumsal yeteneğini tahmin etmede kullanılamaz. Konuşma bozukluğu, öğrenme güçlüğü, duygusal bozukluk gibi tanılar vermek üzere yapılandırılmamıştır. Fizik muayene ya da tanısal değerlendirme yerine kullanılması tavsiye edilmez.

Denver 2 Testi Nasıl Uygulanır?

Denver 2 Gelişim Tarama Testi, bebek/ çocuk ve bir ebeveyn eşliğinde birbirinden farklı oyun ve hareketlerin yapıldığı ve eşzamanlı olarak çeşitli soruların sorulduğu bir uygulamadır. Bazı sorularda bebek ile ilgili olan cevaplar ebeveynler tarafından verilmektedir. Bazı sorularda ise, çocuk hem cevap verir hem de söylenen etkinliği gerçekleştirir. Toplamda 30 dakika süren bu testin sonucunda çocuğun/ bebeğin yaşına uygun gelişimde olup olmadığı belirlenir. Denver 2 Testi 2-3 yaşlarında bir defa yapılır. Tekrarının yapılmasının önerildiği yaş grubu ise 5’tir.

Denver 2 testi, 6 aylıktan küçük bebeklere uygulanamaz.

Denver 2 Testi’nin Uygulanabileceği Durumlar

  • Yürümede gecikme
  • Algılamada güçlük
  • Konuşmada gecikme
  • Zihin, beden ve duygusal gelişimin yaşına uygunluğundan edilen şüphe
  • Dikkat eksikliği
  • Yaşının getirdiği becerilerde güçlük
  • Öğrenmede güçlük
  • Komutları algılamakta veya uygulamada güçlük
  • Yaşıtlar ile iletişimde uyum güçlüğü
  • Özgüven eksikliği

Fiziksel gelişimin yaşıtlardan geri olması gibi durumlar söz konusu ise Denver II Gelişim Tarama Testi’nin yapılması tavsiye edilmektedir.

Denver 2 zeka testi değil, gelişim tarama testidir. Kişisel- sosyal, ince motor, dil ve kaba motor olmak üzere dört alt testten ve 134 maddeden oluşur.

İnce Motor Beceriler:  Çocuk ve bebeklerde tutma, kavrama, sıkma, el-göz  koordinasyonu, sorun çözme, cisimleri doğru yer ve zamanda kullanabilme  gibi becerilerin kendi yaş profiline uygun seviyede kazanılıp kazanılmadığını gösteren becerilerdir.

Kaba Motor Beceriler: Atlama, yürüme, koşma ve zıplama gibi  genel olarak kazanılması gereken hareket yeteneği gibi becerilerin çocukların kendi yaş gelişim profiline uygun olarak kazanılıp kazanılmadığını göstermektedir.

Sosyal-öz bakım Becerileri: Kendi yaş profiline göre çocuğun kendi kendisine yetebilme, kendi işini kendisinin halledebilmesi ve Sosyal iletişim becerilerini kazanılıp kazanılmadığı gibi durumları değerlendirmektedir.

Dil Becerileri:  Çocuk ve bebeklerde işitme, duyma, anlama, dili kullanma, kendi gelişimsel özelliklerine göre, ses ve kelimeleri uygun dönmelerde çıkarıp çıkarmadığını ayrıca  düzenli ve yaş dilimine uygun cümle kurup kuramadığını ölçen beceridir.

Testin Kullanım Alanları

Denver II Testi sahada şu üç alanda kullanılmaktadır:

1- Klinik değerlendirme:Herhangi bir belirti göstermeyen sağlıklı çocuklarda ya da bazı belirtilerinden kuşkulanılan 0-6 yaş grubu çocuklarda tarama testi olarak kullanılmalıdır. Testin belirli aralıklarla (örneğin yılda bir) uygulanması gereklidir. Ayrıca anne-babaya çocuk gelişimi konusunda bilgi ve öneri verebilmek için uygun bir ortam oluşturur.

2- Özel Eğitim:Gelişimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eğitime başlatılan çocukların ilk değerlendirmeleri ve aralıklı olarak tekrarlanarak eğitim programının olumlu ya da olumsuz etkilerinin izlenmesine yardımcı olur.

3- Okul Öncesi Kurumları
:Okul öncesi eğitim kurumuna başlayan çocuğun beceri düzeyinin ve gelişiminin belirlenmesi ve olası bir sorunda doktora/hastaneye yönlendirme amaçlı kullanılabilir. Aileye bilgi vermek ve çocuğun eğitim programını oluşturmakta yararlı olur.