Blog

Floortime Tekniğinden Hangi Çocuklar Yararlanabilir?

By
  • Otizm
  • Down Sendrom
  • Özgül Öğrenme Güçlükleri
  • Dil ve Konuşma Bozuklukları
  • Dikkat Problemleri
  • Gelişimsel Gerilikler
  • Davranış Problemleri
  • Zihinsel Yetersizlik gibi özelliklere sahip çocuklarla Floortime tekniği uygulanabilir.

FLOORTIME SEANSI NASIL İLERLER?

Bir Floortime seansında aşağıda yer alan 5 basamak takip edilir:

 1. Gözlem: Başlangıçta oyun partnerinin çocuğu hem dinlemesi hem de izlemesi gerekir. Böylece partner çocuğa en etkili nasıl yaklaşılabileceğine karar verebilir. Yüz, vücut, sözel ifadeler, ses tonu bu süreç için ipucu sağlayabilir (Simpson, 2005). Çocuk odanın içinde oturuyor mu, dolaşıyor mu, odada ilgisini nelere yönlendiriyor gibi soruların yanıtları gözlem sonucunda elde edilir ve yetişkinin çocuğun duygusal durumuna ilişkin karar vermesine yardımcı olur (Greenspan ve Wieder, 2006).

 2. Yaklaşma-iletişim döngüsünü başlatma: Yetişkin çocuğun duygusal durumunu anlamlandırdıktan sonra çocuğun o anda yaptığı eylem üzerinden çocuğa katılmaya veya yaklaşmaya çalışır. Örneğin, çocuk eğer oturuyorsa ve elindeki bir oyuncağı döndürüyorsa yetişkin de bu davranışın aynısını yapabilir ve bu davranışı jest ve sözcüklerle zenginleştirebilir. Yine çocuğun yaptığına uygun ses tonu ve yüz ifadeleri kullanabilir. Böylece çocuğun ilgi duyduğu şey genişletilmiş ve iletişim döngüsü başlatılmış olur. Bu aşamada oyun partneri oyun sırasında bilinçli bir engel/tıkanıklık durumu yaratır (örn: en sevilen oyuncağı çocuğun ulaşamayacağı bir yere koymak) ve böylece çocuğun ilgisinin en üst düzeye çekmeyi amaçlar (Greenspan ve Wieder, 2006). İletişim döngüsü DIR/Floortime’ın en temel kavramlarından biridir. İletişim döngüsü, iki kişinin arasında sözel veya sözel olmayan karşılıklı iletişimdir.

3. Çocuğun liderliğini takip etme: Bir Floortime seansında etkinliklerin lideri çocuktur. Oyun partneri olan yetişkinin görevi çocuğu izlemektir. Çocuk kişisel dramasını yaratır ve yetişkin bunu destekler. Bu destekleyici etkileşim içinde çocuk sıcaklık, bağlılık ve anlaşılma duygularını tecrübe eder ve kendilik değerini arttırır. Burada amaç tüm bu etkinlikler sırasında çocuğun duygusal işlevselliğini arttırmaktır (Greenspan ve Wieder, 2006).

 4. Oyunu genişletme: Bu aşamada oyun partneri olan yetişkin çocuğun başlatmış olduğu oyunları genişletmek için hamleler yapar. Örneğin, “Hadi ayıcığına banyo yaptır, tıpkı annenin sana yaptırdığı gibi” diyerek çocuğun etkinlikler aracılığı ile duygusal ve yaratıcı fikirler geliştirmesi hedeflenir (Greenspan ve Wieder, 2006).

5. Çocuğun iletişim döngülerini kapatması: Oyun partneri olan yetişkin çocuğa çeşitli jest ve yorumlarla dâhil olarak başlattığı iletişim döngüsünden sonra şimdi çocuğun bir eylemi, hareketi, jesti veya yorumu ile karşılık vermesi ve iletişim döngüsünü kapatması beklenir. Bu sürece iletişim döngüsünü başlatma ve bitirme denir. Kısacası iletişim döngüsünde yetişkin çocuğa yaklaşarak bir döngü başlatır, çocuk ise yetişkine bir tepki vererek döngüyü kapatır. Bir seans boyunca ard arda birçok iletişim döngüsü yer alır. Bu süreç iki yönlü iletişimin de başlangıcıdır (Greenspan ve Wieder, 2006). Döngünün kapanması iletişimin sürekliliği için önemlidir çünkü eğer döngü kapanmamışsa bu iletişimdeki niyetin anlaşılmadığını ve iletişimin kesildiğini gösterir.

REFERANSLAR

Greenspan, S. I. ve Wieder, S. (2005). Can children with autism master the core deficits and become empathetic, creative and reflective? The Journal of Developmental and Learning Disorders, 9, 39-61.

Greenspan, S. I., Wieder, S. ve Simons, R. (1998). The child with special needs: Encouraging intellectual and emotional growth. Reading, MA: Addison Wesley

Greenspan, S. I. ve Wieder, S. (2006). Engaging autism: Using the Floortime Approach to help children relate, think and communicate. Cambridge, Ma: Da Capo Press.

Horn, S. E. (2011). DIR/Floortime model: Using relationship-based intervention to increase social-emotional functioning in children with autism. Research Papers. Paper 67.

Simpson, R. L. (2005). Autism spectrum disorders: Interventions and treatments for children and youth. Thousand Oaks, CA: Corwin Press.

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.